Najelpszym sposobem na zrozumienie tego co tak zafascynowalo Mikołaja Kopernika jest użycie programu Celestia. Grafika 3D (średnie wymagania sprzętowe) zrobi swoje. Na mnie program zrobił kosmiczne wrażenie :-) Polecam!!! 2006-07-27, admin
Pomóż naszemu miastu, naszej witrynie i sobie! Promuj się na naszej witrynie. Cennik znajdziesz tutaj 2006-01-03, admin
Ktoś kiedyś powiedział: "Jeżeli nie możesz czegoś znaleźć w sieci, to znaczy, że ta rzecz nie istnieje". Wg aktywności mieszkańców (na podstawie postów na forum i wiadomości e-mail) Frombork ma 10 mieszkańców! Bądź aktywny, dyskutuj na naszym forum! 2005-12-15, admin
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 8:27 am Temat postu: BIP
BIP ,czyli Biuletyn Informacji Publicznej jest doskonałym źródłem informacji o tym co się dzieje w Urzędzie, a pośrednio również w Gminie. Ostatnio wyczytałem, że Burmistrz ogłosiła konkurs na realizację zadań własnych gminy.Termin zgłaszania upływał 12 lutego. Wpis w BIP-ie ukazał się 14 lutego, a więc w dwa dni po terminie zgłaszania projektów.Uważam,że jest to nienormalne.Wiem,że część organizacji dowiedziała się o tym konkursie własnie po czasie. Własnie z BIP-u. Uważam,że po to jest BIP ,aby ukazywały się tam aktualne informacje o żywotnych interesach mieszkańców.To nie jest kronika, w której zamieszczane są opisy zdarzeń historycznych.To jest forma tablicy ogłoszeń, dostępnej dla wszystkich zainteresowanych, nie tylko w mieście, ale również dla potencjalnych inwestorów z zewnatrz. To jest moje zdanie,za takim podejściem do tego problemu przemawia zdrowy rozsądek.
W najbliższym biuletynie informacyjnym mojej produkcji, który dotrze do mieszkańców w przyszłym tygodniu, przedstawione zostały podstawowe statystyki dla BIP UMiG we Fromborku.
Powiem krótko. Z badania za okres od 2003 do 2007 r. wynika, że 99% zarządzeń burmistrza opublikowanych zostało w BIP po terminie wejścia w życie - aktualnie trzeba czekać na publikację zarządzenia średnio 27 dni kalenadrzowych.
76% uchwał rady miejskiej zostało opublikowanych po terminie obowiązywania a średni czas oczekiwania na publikację uchwały w BIP wynosi 17 dni.
Informacja ta będzie dostępna na stronie internetowej http://frombork.info w dniu jutrzejszym - musi być jakaś wartość dodana dla korzystających z internetu nad formą papierową, która pojawi się w skrzynkach pocztowych.